Een frisse maar zeer hartelijke ontvangt in het Oosterhoutse Openluchttheater. Het zonnetje kwam pas ’s middags, maar gezien de nog steeds heersende Covid-19 een prima locatie om de vergadering te houden. We werden ontvangen met koffie en Brabants worstenbroodje.
De jaarvergadering voor de leden werd gehouden in het naastgelegen Gymnasium. Dit door paters gerunde lyceum bleek zeer belangrijk geweest voor de aanleg van het theater. Dat zou blijken uit het verhaal over de geschiedenis van het theater.
De vergadering verliep voorspoedig. Belangrijkste items waren natuurlijk “wat is er afgelopen jaar gebeurd, hoe ziet de nabije toekomst er uit en zijn de financiën op orde”. Deze laatste werden goedgekeurd door de kascommissie van Oosterhout. Ook de begroting met een extra groot budget voor publiciteit in 2022 kreeg de instemming van de leden. De toekomstplannen zijn o.a. om online workshops en bijeenkomsten te organiseren om zo kennis te delen en of aan te bieden. In het begin van volgend jaar starten we met een webinar over publiciteit. Onderwerpen voor andere webinars zijn van harte welkom.
We waren blij te horen dat er veel innovatieve ideeën zijn geweest om zoveel mogelijk het theater open te houden met in acht neming van de verplichte maatregelen. Jammer dus dat er maar één inzending was voor de Innovatieprijs. We houden deze vast tot volgend jaar. We hopen dan op meer inzendingen, zodat we de prijs in 2022 wel kunnen uitreiken.
De lunch was buiten in het theater en ook daar was een kleine markt ingericht door impresariaten en andere aanbieders.
Fijn dat er ondanks Covid-19 toch een 10tal kramen waren.
Een rondleiding door het theater is ook altijd een hoogtepuntje.
Na de lunch vertelde Jan Schippers ons aan de hand van zijn mooie foto- presentatie leuke anekdotes over het theater. Vooral de geschiedenis van het theater was interessant.
Het theater aan het Paterserf is in 1956 aangelegd door de paters Kapucijnen in de tuin van hun kleinseminarie. De seminaristen hebben er gespeeld tot 1967. Enkele jaren verzorgden leerlingen van het St-Oelbertgymnasium en het Mgr. Frenckencollege de voorstellingen. En sinds 1971 is de Openluchtspelgroep “Oosterhout” de vaste bespeler. Zij heeft jarenlang twee producties per jaar verzorgd: één voor de jeugd en één voor een volwassen publiek. In de jeugdvoorstellingen speelden jongeren voor jongeren, maar ook heel wat volwassenen hebben genoten van deze middagproducties. Keer op keer kreeg Oosterhout de provinciale Anton Huijbersprijs voor de beste provinciale jeugdproductie in de openlucht. Jammer genoeg speelt men sinds enkele jaren geen aparte jeugdvoorstelling meer. Misschien in de toekomst?
Daarna was de workshop van Lily van Engen. Zij nam ons mee over `Inclusie in het Openluchttheater`. Een leuke presentatie en workshop. Boeiend voor de aanwezigen. Veel handreikingen. In kleine groepjes kwamen er genoeg ideeën en plannen om in de nabije toekomst hier handen en voeten aan te geven.
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel met lekkere hapjes.
Openluchttheater Oosterhout en Wim Hendriks in het bijzonder willen we graag bedanken voor de goede organisatie van de hele dag.