Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft: Natuurtheater De Donck

Welkom bij Natuurtheater de Donck
Graag nemen wij jullie mee voor een kijkje in ons theater. Natuurtheater De Donck ligt in een mooie bosrijke omgeving in het Noord-Brabantse Someren. Jaarlijks voeren wij hier twee producties met verschillende voorstellingen op. Eén jeugd- en één volwassenproductie. Beide producties worden gebracht door de spelers van toneelvereniging De Speledonckers. In 2019 speelt onze jeugdgroep ‘’Rapunzel’’ en de volwassengroep ‘’De Storm’’ van Shakespeare. 

                 

Even terug naar het begin
Met strobalen als tribune wordt het theater in 1951 opgericht bij de viering van 650 jaar stadsrechten in ons dorp: Someren. De naam van het theater verwijst naar kasteel De Donck, dat ooit achter het theater heeft gestaan. Rond 1960 krijgt het theater zijn huidige vorm met een permanente tribune, waarop plaats is voor ca. 850 mensen. In deze tijd speelden we twee voorstellingen per productie en kon je een kaartje bemachtigen voor slechts één gulden. De Stichting Culturele Dagen geeft ons rond 1970 de vrijheid om ons theater te exploiteren. Door de vrijheid die we hierin kregen, hebben we tot op de dag van vandaag vele mooie en drukbezochte producties neer mogen zetten.

Klirrekast
Vanuit de zogenoemde ‘’Klirrekast’’, die iedere dinsdagavond geopend is, verhuren wij onder andere alle zelfgemaakte kleding die ooit tijdens de voorstelling gedragen zijn. Zonder de inzet van onze kledingploeg zou dit niet mogelijk zijn. Veel mensen uit de omgeving weten onze ‘’Klirrekast’’ daarom ook te vinden, wanneer zij een leuke, speciale outfit nodig hebben.

Vrijwilligers
Onze mooie producties worden mede mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die ons voorzien van licht, geluid, grime, decor en kleding. Zonder de inzet van deze vrijwilligers zouden onze producties niet tot stand kunnen komen. De werkgroep facilitair zorgt voor een natje en een droogje en mede door onze PR-groep mogen wij vele bezoekers ontvangen in ons mooie natuurtheater. Ook muziekverenigingen, koren en dansscholen sluiten graag aan bij onze producties om het niveau naar een hoger level te tillen.

Graag geven wij de digitale pen door aan Natuurtheater De Hunnebergen in Luyksgestel.

Tot Doncks!