Terug naar nieuwsoverzicht

Teamspirit leidt tot groei openluchttheater

In alle openluchttheaters wordt hard gewerkt om het publiek een onvergetelijke middag of avond te bezorgen. Of dit nou bij een spannend toneelstuk, een hilarische cabaretier of een swingend concert is, dag en nacht staan werknemers en vaak vrijwilligers klaar voor het theater. In deze reeks met interviews worden zij in de welverdiende spotlight gezet. 

Geja Krans en Lieke van der Lee horen al sinds jaar en dag bij het bestuur, tegenwoordig de stuurgroep, van openluchttheater Nijverdal. Geja heeft de dagelijkse leiding en Lieke houdt zich onder andere bezig met de PR. Een sterk team in een florerend openluchttheater. 

Afgelopen zomer verwelkomde openluchttheater Nijverdal hun eerste grote band, De Dijk. “Het was zo leuk om dit te doen. Het publiek heeft echt een topavond gehad en wij zelf natuurlijk ook,” vertelt Geja terwijl ze zichtbaar nageniet. Normaal gesproken kiest het openluchttheater niet voor zo’n grote, en daarmee dure, band. “’Wij houden de prijzen van de tickets zo laag mogelijk om ervoor te zorgen dat ze veel mogelijk mensen een leuke avond kunnen beleven in ons theater, ondersteund door cultuurorganisatie ZINiN.” Een grote band levert dan meestal te veel risico op. Toch waagde het Overijsselse theater afgelopen seizoen de sprong in het diepe, met succes. “De toegangskaarten waren niet zo duur, maar het was erg mooi weer en er werd goed gedronken.”

Opgeknapt theater 
Ook in algemene zin gaat het de laatste jaren steeds beter met het openluchttheater in Nijverdal. “We houden tegenwoordig aan het einde van het jaar zelfs een beetje geld over,” vertelt Geja trots. “Hiermee hebben we het theater opgeknapt,” vult Lieke aan. Zo heeft het theater tegenwoordig een eigen horecakraampje ‘Doktersbos Bites’ waar mensen tijdens de voorstelling kunnen genieten van een lekkere snack. Daarnaast is het bier altijd lekker koud door de zelfgemaakte koelingen onder de buitenbar. 

                  

              
Ook hebben ze gezorgd voor een overkapping boven het toneel en een tarp, een doek dat over een kabel loopt, boven de tribune. “Zo kan een deel van het publiek tijdens de voorstelling droog zitten en zijn we dus minder weersafhankelijk. Bovendien zorgt het voor een gezellige sfeer wanneer mensen knus onder het doek kruipen.” Aan de bovenkant van de tribune hebben ze een verhard stuk gemaakt met picknicktafels, zodat mensen daar bijvoorbeeld met een festival lekker kunnen zitten of dansen. “We merken dat hier tijdens sommige voorstellingen erg behoefte aan was, dus hebben we dat gerealiseerd.”

  

Er liggen ook nog verschillende plannen voor de toekomst. “Komende winter willen we de lichttechniek verbeteren.” In Nijverdal spelen vaak bands die zelf de techniek meebrengen, maar het is volgens de dames toch handig om zelf professionele spullen in huis te hebben. “Het verschil tussen onze apparatuur en dat van de bands is nu te groot, als wij onze appratuur verbeteren dan kunnen wij zelf ook veel betere lichtdecors neerzetten.” Maar met alleen apparatuur ben je er natuurlijk nog niet, ook de mensen die het gaan bedienen moeten ingewerkt worden. “We hebben nu één man die echt goed weet wat hij doet. De rest moet hier en daar nog iets bijleren, maar dat is niet erg. Oefening baart kunst.”

                                             

Groeien
Geja en Lieke hebben sinds vorig jaar het idee dat ze de loop weer in het theater krijgen. “In de jaren 90 hebben we het theater tien jaar gerund. Daarna heeft het door een fusie ongeveer zes jaar braak gelegen. Inmiddels zijn we weer bijna tien jaar bezig,” legt Geja uit. Lieke: “Je moet er echt mee bezig blijven, anders zijn de mensen zo weer vertrokken.” Er is een hele generatie die niet is opgegroeid met het openluchttheater. “Er komen dan ook nog best vaak mensen die zeggen: ik wist helemaal niet dat hier zo’n mooi theater was!”

Dat merken de dames ook in de uitblijvende aanwas van jonge vrijwilligers. Al heeft de vrijwilligersgroep de afgelopen jaren wel een lichte verjonging meegemaakt. Geja zegt lachend: “De gemiddelde leeftijd is al van zeventig naar rond de vijftig gegaan.” Toch zouden de vrouwen graag nog wat jongere vrijwilligers in het theater zien. “Zij hebben toch een andere kijk op zaken wat ook weer zorgt voor nieuwe ideeën en uitgangspunten.” Naast jongere vrijwilligers zou een hechtere spelersgroep ook voor nog meer leven in het theater kunnen zorgen. “De Gagelspöllers zijn opgericht om in het openluchttheater te spelen. Tegenwoordig doen ze met hun voorstelling ook vaak wat andere theaters in de buurt aan,” vertelt Lieke. Ieder jaar worden er nieuwe audities gedaan en speelt de groep onder leiding van een andere regisseur. Dat is volgens Geja een van de redenen dat de groep niet zo hecht is. “Een paar jaar geleden speelden we grote producties waar bijvoorbeeld ook de muziek- of gymnastiekgroep bij betrokken was. Toen hadden we echt draagvlak in de buurt.” Maar de groep valt na één productiejaar weer uit elkaar en dan begint alles van voor af aan. “Dat is zonde, want een eigen spelersgroep is wel heel leuk in het openluchttheater.”

Theater voor iedereen
Het theater voor iedereen toegankelijk maken en houden is voor de vrijwilligers van openluchttheater Nijverdal een belangrijk streven. “Wij vinden dat het theater leuk moet zijn voor iedereen. Daarom proberen wij de prijzen laag te houden en vinden we het bij bepaalde evenementen niet zo erg als mensen zelf drankjes mee naar binnen nemen,” legt Geja uit. “Daarnaast geven we mensen uit het dorp die het niet zo breed hebben af en toe kaartje voor een voorstelling. Op die manier kunnen zij het toch allemaal meemaken.” Deze boodschap is te voelen in het theater, het is een sfeervolle plek waar iedereen welkom is.  

door Linda Bak, OPENLUCHTTHEATERS.NL