In de Nederlandse openluchttheaters werken tal van enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun theater. En, zoals bekend, wordt hun gezamenlijke inzet beloond met uitstekende resultaten, zoals meer dan 440.000 bezoekers en 772 voorstellingen in 2018. Maar hoeveel vrijwilligers zijn er eigenlijk en wat voor werk verrichten zij?
Om daar meer zicht op te krijgen werden onlangs onze leden 41 openluchttheaters benaderd om ons de volgende informatie over hun vrijwilligers te verschaffen: a. het aantal vrijwilligers binnen hun openluchttheater; b. een specificatie daarvan (indien mogelijk); oftewel een uitsplitsing van het aantal vrijwilligers naar bepaalde taakcategorieën. Deze categorieën zijn:
Aan voornoemde oproep gaven in totaal 32 openluchttheaters gehoor; oftewel 78 % van onze leden. Hierbij moet nog wel worden opgemerkt dat vier openluchttheaters (OLT Oosterhout, OLT De Speultuin uit Oploo, Stichting Buro Kunstzaken uit Rotterdam en OLT Lichtenberg uit Weert) niet in staat waren om ons de gevraagde informatie te verschaffen, omdat zij òf (nog) in een startfase zitten òf momenteel druk bezig zijn met renovatie/planning. De responderende 32 openluchttheaters gaven ons de gevraagde informatie aangaande het aantal vrijwilligers. Van deze 32 openluchttheaters konden er 17 voornoemde specificatie geven; oftewel 41 % van alle leden. De resterende 15 theaters hadden daar, om begrijpelijke redenen moeite mee, bijvoorbeeld omdat hun vrijwilligers meerdere taken uitvoeren; het probleem is dan hoe je die vrijwilligers moet classificeren. De verkregen informatie is dus niet volledig, maar desondanks kunnen we u toch een interessant beeld schetsen van de taken die onze vrijwilligers in de openluchttheaters verrichten.
Onze vrijwilligers Gemiddeld werken er 84 vrijwilligers (inclusief onbezoldigde bestuurders) bij voornoemde 32 theaters. Dit betekent dat er naar schatting bij onze leden 41 OLTs in totaal circa 3400 vrijwilligers werken (41 * 84 = 3444).
In bovenstaande grafiek valt onder andere te zien dat procentueel gezien de meeste vrijwilligers vallen in de categorie Productie eigen voorstellingen. Het wekt misschien de suggestie dat deze grafiek een algemeen beeld geeft van de onderzochte openluchttheaters, maar dit is absoluut niet het geval. Slechts een paar hebben eigen producties, maar de meeste hebben dat niet, zoals in onderstaande grafiek duidelijk te zien valt.
Kortom: er bestaan tussen de openluchttheaters grote verschillen; niet alleen bij categorie Productie eigen voorstellingen maar ook bij alle andere categorieën, zoals bijvoorbeeld ook te zien valt bij de categorie Catering (zie: onderstaande grafiek).
Verder heeft een aantal openluchttheaters nog een extra categorie, waarover de overige openluchttheaters geen melding hebben gemaakt: bij Natuurtheater De Kersouwe zijn 20 vrijwilligers bij het Klassentheater betrokken en bij OLT Cabrio te Soest zijn vier vrijwilligers werkzaam als gastheer/gastvrouw/ EHBO-er. Het Shakespearetheater te Diever beschikt zelfs over een zestal extra categorieën: kaartcontrole, souffleurs, kostuumgroep, decorbouw, gastheer/vrouw en EHBO, alsmede parkeermedewerkers. Op voornoemde extra categorieën zullen we niet verder ingaan; eenvoudigweg omdat er geen onderlinge vergelijk mogelijk is.
Zoals gezegd, bestaan er tussen de openluchttheaters grote verschillen wat de taakverdeling betreft. Om dat te aan te tonen, maakten we gebruik van onderstaande tabel: per openluchttheater staan daarin het aantal vrijwilligers uitgesplitst naar taakcategorie. Nog wel even een waarschuwing vooraf: het aantal respondenten is relatief klein en niet alle lijsten zijn volledig ingevuld. Derhalve zijn de bevindingen niet keihard, omdat we moesten roeien met de riemen die we hadden.
In deze tabel valt op t oog al te zien dat de onderzochte openluchttheaters onderling, wat de taakverdeling betreft, (nogal) sterk van elkaar verschillen. Statistische analyse bevestigt dat. Tevens blijkt dat bij statistische analyse van bovenstaande tabel (met zogenoemde ?2 tests) dat de taakverdeling van de vrijwilligers bij geen van de onderzochte openluchttheaters overeenkomt met het algemene plaatje (zie de eerste grafiek). Deze resultaten geven slechts een tendens weer, die overigens tamelijke betrouwbaar is. Deze betekent feitelijk dat elk openluchttheater, althans in dit onderzoek, over een unieke, eigen taakverdeling beschikt. Waarschijnlijk komt deze bevinding voort uit het feit dat elk openluchttheater een uniek karakter heeft. En wellicht is het zo dat, mede dankzij die onderlinge verscheidenheid, maar vooral dankzij de enthousiaste en kundige inzet van onze vrijwilligers, de openluchttheaters gezamenlijk prachtige resultaten boeken. Is dat niet een mooie gedachte waarmee we dit relaas kunnen afsluiten?
Elk theater heeft recht op een account. Hebt u nog geen account: via publicrelations@openluchttheaters.nl
kan een account aangevraagd of gewijzigd worden. Er zijn drie type accounts mogelijk:
Account als lid: bestuursleden van de theaters, die lid zijn van onze vereniging krijgen
hiermee toegang tot afgeschermde leden-informatie op de website.
Account als theaterbeheerder: elk theater, dat lid is van onze vereniging, kan maximaal één
account aanvragen om het programma van dat theater op deze website te plaatsen en te
beheren.
Account als marktplaatsgebruiker: speelgroepen, impresariaten en ander dienstverleners
kunnen hiermee voorstellingen of andere producten op onze marktplaats aanbieden en beheren.