Terug naar nieuwsoverzicht

Jaardag Ede, zinvol en leuk uitje!

Zaterdagochtend vroeg om 9.00 uur met twee auto’s vertrokken, uit het Brabantse land, richting Ede. De navigatie geeft vanuit Heeswijk Dinther een rijtijd aan van 53 minuten. We hoeven dit jaar dus niet zo ver te rijden voor de jaardag bij openluchttheater Ede.
Wat is het overigens heerlijk relaxed rijden op een rustige zaterdagochtend door centraal Nederland ondanks dat het een miezerig weertje is. We krijgen dan ook prompt de discussie dat verschoven werktijden dé oplossing is voor het fileleed in Nederland. Hoe inhoudelijk kun je al bezig zijn op je vrije zaterdag ochtend!
Eenmaal aangekomen in Ede wordt toch even de betrouwbaarheid van het navigatiesysteem in twijfel getrokken als we in de buurt van de eindbestemming een woonwijk binnenrijden. Echter we zijn op de juiste plek en het theater blijkt midden in een woonwijk te liggen.
Eenmaal door de poort  komen we in een compleet andere, prachtige wereld: het openluchttheater Ede.
Het blijkt dat we hier met de VNO in 1950 ook al eens zijn geweest maar dat behoort niet tot het historisch besef van onze redelijk op leeftijd zijnde groep.
We blijken te gast te zijn in het onderkomen van Ede Commerciële Club (ECC) die hiervan blijkbaar zelf weinig gebruik maakt. Maar hoe die banden met het theater precies liggen is me ontgaan.
Na een lekker kopje koffie met dito versnapering gaat de jaarvergadering beginnen.
Deze verloopt zoals gebruikelijk, goed voorbereid door het bestuur, weer vlotjes. Veel inventarisaties, schematische weergaven, staafdiagrammen, kentallen en aanvullende informatie geven een goed inzicht het verloop van het openluchtseizoen van het  afgelopen jaar.
Zoals het ons als goede Nederlandse boekhouders betaamt zijn de discussies het levendigst als het om de pegels gaat: “Moet het omzetten van de website zo duur zijn, gaan we meerdere offertes vragen, of financieren we een deel uit de algemene reserve, biedt sponsering een oplossing of toch een eenmalige vrijwillige bijdrage”.  Kortom er blijken veel (potentiele)  accountants binnen te zitten.  De voorzitter lost het verstandig op: “ hij zal met het bestuur een voorstel uitwerken”.
Na en tijdens een lekkere lunch, in een inmiddels lekker zonnetje, liepen we over een heel informatieve jaarmarkt en spraken veel ‘boekers’  die hun gezelschappen en artiesten op een vaak flamboyante wijze aanprijzen. Heel informatief en onderhoudend. We doen er veel ideeën op.
Suggestie voor volgend jaar: hoe uitgebreider de markt hoe beter! Misschien ook een leuk optreden erbij.
’s Middags leidt voorzitter Guus ons rond door ‘zijn’ theater.  Hoe frustrerend was dat ! De tonnen euro’s vlogen ons om de oren. Met enig gepaste jaloezie zagen we  hoe de ruimhartige bijdrage  van de gemeente,  voor de renovatie,  heeft geleid tot een prachtig theater.
Daarna mocht ik de themasessie over ‘eigen openluchtproducties’  inleiden.  We zaten,  geheel toepasselijk, met een klein gezelschap in een van de kleedkamers.  Er werden veel ervaringen gewisseld en het bleek me dat er toch, ondanks uitstekende handboeken, veel onduidelijkheden zijn over praktische aspecten van het organiseren en opvoeren van een eigen productie. Misschien moeten we daar meer mee gaan doen?
Snel nog even de Epidaurusprijs in ontvangst nemen, die ons door eenieder werd gegund. Aanvullend een gezellige beperkte borrel (ik was de BOB) en weer op huis aan.
Terugkijkend op een zinvolle en leuke dag. We waren met een respectabel aantal leden, maar toch ook een aantal niet. Kom volgend jaar  eens kijken in Oosterhout en maak er met je club een leuk ‘uitje’ van. Is ons goed bevallen!
Ede bedankt voor de warme ontvangst.
Duurzame  groeten,
Maino Remmers, Natuurtheater De Kersouwe.
 
Omdat Maino niet aanwezig kon zijn bij de parallelle thema-sessie volgt hieronder nog een kort sfeerverslag van Rosalie van Loon over deze sessie.
 
Parallel aan de themasessie ‘Eigen openluchttheaterproducties’ vond de sessie plaats ‘Effectief besturen van vrijwilligersorganisaties’ door Tim ’S Jongers.
Tim begon met een aantal stellingen die prikkelden. Hij stelt o.a. dat 6 uur per week max besteed zou moeten worden aan vrijwilligers werk. Al gauw blijkt dat we daar niet aan voldoen.
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Is ook zo’n stelling. We zijn het allemaal hiermee eens. Tim stelt echter dat het wel vrijblijvend is. Je kunt toch weggaan als het je niet bevalt? 
Inspraak van vrijwilligers is belangrijk. Zo krijg je draagvlak voor wat je wilt bereiken. Ze worden eigenaar van “het probleem”. De oplossing wordt vaak meteen gevonden. 
Heb waardering voor je vrijwilligers. Een handgeschreven kerstkaart heeft meer waarde dan een anoniem kerstpakket.
En vooral vrijwilligers MOETEN niks.
Dit zijn zo maar een paar stellingen die veel stof deden opwaaien. Het uur waarin hij ons op humoristische wijze meenam naar een effectief bestuur was boeiend en zeer leerzaam. Veel werd helder en het zet ons aan het denken.