Indien u horeca-activiteiten in uw openluchttheater ontplooit of wilt gaan ontplooien, dan zijn kunnen de volgende zaken daarbij van belang.
Belangrijke Certificaten
Organisaties die alcohol schenken en/of verkopen, dienen volgens de Drank- en Horecawet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen. Tijdens openingsuren moet er namelijk altijd minimaal één persoon aanwezig zijn, die het diploma Sociale Hygiëne (SHV) bezit. Vrijwilligers met dit diploma hebben geleerd hoe je in de praktijk met alcohol-, drugs- en gokproblemen moet omgaan. Zij hebben handige methoden geleerd om gasten duidelijk te maken wat er ter plekke wel en niet is toegestaan.
Organisaties die (grote) evenementen organiseren, zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers. Bij ongevallen en calamiteiten moet er handelend én deskundig worden opgetreden door mensen die daar speciaal voor opgeleid zijn: de bedrijfshulpverleners (BHVers). De gemeente, waar het desbetreffende evenement plaatsvindt, zal vast en zeker controleren of er voldoende BHVers bij het evenement aanwezig zullen zijn, alvorens een vergunning te verlenen.
Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHVer) zoal?
Een BHVer brengt bijvoorbeeld mensen bij een calamiteit of ongeval in veiligheid, treedt adequaat op bij een brand en kan eerste hulp verlenen, zoals het aanleggen van verbanden en het verlenen van reanimatie.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Brancheorganisatie voor de horeca
Voor verdere info zie: www.khn.nl
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
Iedereen die met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid volgens de laatste Hygiënecode (aan te vragen bij de KHN webshop; https://mijn.khn.nl/webshop/hygienecode). In de Hygiënecode wordt eenvoudig omschreven hoe u de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken.
De wet eist van horecabedrijven dat ze volgens de regels van de Hygiënecode HACCP werken.
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
Veneca: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties
Het doel van Veneca is de economische en sociale belangen van de leden (cateringbedrijven) en de sector catering als zodanig te behartigen. De kracht van de branchevereniging ligt in de onderlinge samenwerking op actuele themas. Veneca stelt strenge eisen aan haar leden, zoals het hebben van een Cercat-certificatie, gebaseerd op ISO 9001, de naleving van de contract-catering-cao, het werken op basis van de Hygiënecode contractcatering, het toepassen van de algemene voorwaarden en de gedragscode.
Opmerking: Contractcatering = het op basis van een duurovereenkomst verzorgen van de restauratieve diensten bij bedrijven, de overheid en instellingen.
Wilt u diensten afnemen van een cateringbedrijf? Dan kunt u van een bedrijf, dat Veneca-lid is, verwachten dat het:
Voor meer info zie: https://www.veneca.nl
Kurkengeld en gebaksgeld; Kurkengeld is een bepaald geldbedrag dat een cateraar kan vragen als de gast zijn of haar eigen drank meeneemt. Dat geldbedrag dekt onder andere de kosten van de bediening en de afwas van het glaswerk. Daarnaast vraagt een aantal cateraars om kurkengeld, omdat gasten anders hun eigen drank gaan inkopen, wat goedkoper is (voor de klant uiteraard). Daardoor zou de cateraar omzet verliezen. Om dat te compenseren, vragen sommige cateraars kurkengeld. De meeste restaurants rekenen daarvoor tussen de 5 en 10 euro, exclusief 21 % BTW. Een analoge definitie geldt voor gebaksgeld. Het is in ieder geval verstandig om de hoogte van het kurken- of gebaksgeld vooraf met de bezoeker te bespreken.
PCE-Instuments (PCE is een handelsmerk);
Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo)
Deze wet is de basis voor een groot deel van de vergunningen in het domein van de fysieke leefomgeving. De kern van de Wabo is de omgevingsvergunning, die in de plaats is gekomen van de bouwvergunning, de milieuvergunning, de kapvergunning en nog 22 andere vergunningen voor een ruimtelijk project.
Ook het exploiteren van een terras kan onder de Wabo vallen. In eerste instantie kunt u bij vragen over de Wabo terecht bij uw gemeente. Voor verdere info zie: https://www.infomil.nl.
Calamiteitenplan
Feestversieringen
Auteursrecht
Relevante links op het gebied van de horeca:
Opmerkingen: