Terug naar nieuwsoverzicht

Gebruik oordoppen vermindert kans gehoorschade na festivalbezoek

Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht. Zij ontdekten dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkwam bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.

Deze studie is het grootste en eerste goed gecontroleerde onderzoek (in de setting van een zogenaamde randomized controlled trial) naar gehoorbescherming bij bezoekers van een openlucht muziekfestival. In de groep zonder oordoppen werd meer tijdelijk gehoorverlies waargenomen: een verslechtering van het gehoor werd gemeten bij 42 procent van de mensen zonder oordoppen en bij slechts 8 procent van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op tijdelijk gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Studie motiveert festivalbezoekers tot dragen oordoppen
Met deze studie laten de onderzoekers zien dat preventie van gehoorschade door gebruik van oordoppen tijdens festivalbezoek effectief kan zijn. Hoofdonderzoeker prof. dr. Wilko Grolman van het UMC Utrecht zegt: “Met deze studie dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk relevant medisch probleem. Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”

In een geblindeerde studie met ruim 50 jongvolwassenen werd de effectiviteit van het dragen van oordoppen (de MTV Soundkeepr) onderzocht. Dit type oordoppen beschermt het gehoor door het geluid met 18 decibel te dempen. De helft van de proefpersonen werd gevraagd tijdens het festival oordoppen te dragen, terwijl de andere helft geen oordoppen droeg. Bij alle proefpersonen werd voor én kort na gemiddeld 4,5 uur festivalbezoek een aantal gehoortesten en vragenlijsten afgenomen. Het onderzoek, uitgevoerd door het UMC Utrecht in samenwerking met van Boxtel hoorwinkels, MTV Benelux en Oticon Medical, vond plaats tijdens een openlucht muziekfestival te Amsterdam. De resultaten van de studie zijn kort geleden aangeboden bij een medisch tijdschrift.

 

Toename gehoorschade bij jongeren
Gehoorschade kan optreden door harde geluiden. Na een muziekfestival of een avond in de discotheek kan er door blootstelling aan een hoog muziekvolume tijdelijke gehoorschade optreden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat herhaalde blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met permanente gehoorschade groeit al jaren, met name bij kinderen en jongeren. Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal jongeren met gehoorschade de afgelopen 20 jaar met 31 procent is toegenomen.

Referenties
Ramakers GGJ, Kraaijenga VJC, Cattani G, van Zanten GA, Grolman W. The effectiveness of earplugs in preventing recreational noise induced hearing loss in young adults: a randomized controlled trial. Manuscript submitted for publication, 2015.

Kraaijenga VJC, Ramakers GGJ, Grolman W. The effect of earplugs in preventing recreational noise induced hearing loss – a systematic review. Manuscript submitted for publication, 2015.

Bron: UMC Utrecht

(12-10-2015)

   

 

Nawoord [FW]: In bovenstaand artikel lijkt het alsof het aantal geproduceerde decibellen een vaststaand gegeven is. Dat is vanzelfsprekend niet het geval. Met de geluidsvolume-knop kan men het geluidsniveau immers zodanig instellen, dat het publiek niet eens oordoppen nodig heeft om gehoorschade te voorkomen. Maar zolang men echter bij muziekfestivals veel te veel decibels blijft produceren, is het verstandig om van oordoppen gebruik te maken.