Onze maatschappij kent vele problemen op het gebied van milieu, duurzaamheid en leefomgeving. In veel gevallen hebben creatieve ondernemers wel een innovatief idee hoe zij een bijdrage zouden kunnen leveren aan het oplossen van een dergelijk probleem. Indien een idee uiteindelijk heeft geleid tot een concrete eerste versie, een prototype, dan wil je die uiteraard aan een aantal tests onderwerpen.
Stel, dat een ondernemer bijvoorbeeld een nieuw type riolering wil uittesten. Dit is een haast onmogelijke opgave wegens allerlei praktische, maatschappelijke bezwaren en de bijkomende bureaucratische rompslomp. Maar hoe kun je dan wél op een efficiënte wijze allerlei prototypes en innovatieve ideeën uittesten, zonder op dit soort problemen te stuiten?
Stichting Innofest kwam met een originele oplossing: vat een festival niet alleen op als bron van vermaak maar ook als een tijdelijke, besloten minimaatschappij. Dan heb je namelijk een testomgeving waarin voornoemde problemen zich niet of nauwelijks voordoen. Kortom: een ideale plek waar je allerlei prototypes op een relatief beperkte schaal kunt uittesten.
En Innofest heeft zich ten doel gesteld om tests op het gebied van milieu, duurzaamheid en leefomgeving te initiëren, te begeleiden en te ondersteunen; uiteraard in samenwerking met de betrokken innovatieve ondernemers.
Daar wil OPENLUCHTTHEATERS.NL wel meer van weten en daarom maakte ik [FW] met de directeur van Innofest, Anna van Nunen, een afspraak voor een interview.
Een korte geschiedenis
Anna vertelt op enthousiaste wijze: Na een jaar voorbereiding kon Innofest in januari 2016 van start gaan, mede dankzij een economische subsidie van de Europese Unie en overheden uit Noord-Nederland [SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland), de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe, alsmede de gemeentes Groningen, Ljouwert (= Leeuwarden) en Assen]. Eurosonic Noorderslag, Welcome to the Village en Into The Great Wide Open zijn festivals die van meet af aan geïnteresseerd waren in innovatieve ontwikkelingen en waarmee we het eerst samenwerkten. Daar zijn in een later stadium nog vijf festivals bijgekomen: FestivalDerAa, Noorderzon, Oerol, Paradigm en het TT-festival te Assen. We kunnen nu dus een beroep doen op acht (Noord-Nederlandse) festivals die als testlaboratorium kunnen dienen. En intussen hebben we al een flink aantal projecten onder onze hoede.
Voorbeelden van Innofest-projecten
Om u een idee van de projecten te geven, staat hieronder een lijstje met een paar concrete voorbeelden (op de website van Innofest (innofest.co) staan trouwens alle projecten opgesomd).
SoundAppraisal en Flowsense
Op de laatste twee genoemde projecten is Anna extra trots. Vandaar dat deze kort worden toegelicht, zodat u een nog beter beeld van Innofest krijgt:
A. Het meten van geluidsbeleving door SoundAppraisal
Het bedrijf SoundAppraisal heeft een smartphone app ontwikkeld met de naam MoSART, waarmee betrokkenen (bijvoorbeeld de omwonenden van een festival) kunnen aangeven hoe zij de akoestische omgeving ervaren. MoSART is een acroniem voor: Mobile Sound Appraisal and Recording Technology. Voor alle duidelijkheid: deze app meet geen decibellen maar wel de persoonlijke, subjectieve beleving. Met behulp van de meetgegevens probeert SoundAppraisal de akoestische omgeving te verbeteren, niet alleen bij festivals maar ook in andere situaties waarbij relatief veel decibellen worden geproduceerd (bijvoorbeeld in werksituaties).
MoSART is getest op één van de acht aangesloten festivals van Innofest. Voor meer info aangaande SoundAppraisal, zie: https://soundappraisal.eu.
B. Het tellen van mensen door Flowsense
Twee studenten van de Hanzehogeschool in Groningen hebben een methode ontwikkeld waarmee je automatisch aantallen van mensen kunt tellen. Met deze methode kun je bijvoorbeeld meten hoeveel bezoekers er op een festivalterrein aanwezig zijn of hoeveel mensen een bepaalde winkelstraat bezoeken. Het aantal mensen wordt automatisch gemeten door bepaalde signalen van mobiele telefoons op te vangen. Voornoemde studenten hebben inmiddels een bedrijf gestart, met de naam Flowsense, waarmee ze hun vinding op de markt willen brengen. Deze vinding is door Innofest getest op het Into The Great Wide Open Festival (Vlieland).
Hoe verloopt – in algemene termen – het testproces?
Anna: Als een projectvoorstel door Innofest is geadopteerd, wordt allereerst geprobeerd om de testvraag zo duidelijk en zo concreet mogelijk te krijgen. Vervolgens wordt bekeken welk festival het meest geschikt is om het desbetreffende onderzoek uit te voeren. Indien er een keuze gemaakt is, wordt aan het festivalmanagement vanzelfsprekend de vraag voorgelegd of het onderzoek bij hen kan worden uitgevoerd. Als dat kan, wordt door een team van vijf innovatiedeskundigen van Innofest, de ondernemer, het festivalmanagement een lijst van zaken opgesteld die nodig zijn om het onderzoek uit te voeren. Nadat één of twee producenten van Innofest allerlei voorbereidende regelzaken hebben verricht, kan het onderzoek daadwerkelijk beginnen. Hierbij worden meestal bedrijven en studenten (onder andere van de TU Delft, de Hanze University of Applied Sciences (HBO), de RUG, Noorderpoort (MBO) en Stenden (HBO) ingeschakeld.
Selecteren
Op de vraag in hoeverre men een beroep doet op de diensten van Innofest, antwoordt Anna: Momenteel kunnen we ongeveer 40 projecten per jaar behappen. Ongeveer 20 voorstellen worden door partners uit Noord-Nederland aangeleverd en voor de resterende 20 kan men zich aanmelden. In totaal worden bij ons ongeveer 100 projectvoorstellen ingediend, die we dus niet allemaal kunnen honoreren. Dat betekent dat er geselecteerd dient te worden. Daarbij zijn onze belangrijkste selectiecriteria:
Met dit lijstje in het achterhoofd geeft een team van vijf innovatiedeskundigen advies over de vraag of een ingediend voorstel al dan niet door Innofest in behandeling kan worden genomen.
DJ100 van 2017
Op grond van het voorafgaande heeft u wellicht al het idee gekregen dat Innofest een zeer actieve en nuttige organisatie is. Ook anderen is dat niet ontgaan: op 9 juni is Anna namelijk als directeur van Innofest door SustainableMotion, een duurzaamheidsprojectbureau, toegevoegd aan de DJ100-lijst van 2017. Dit is een lijst van 100 jonge professionals, Duurzame Jongeren, die jonger dan 32 jaar oud zijn en die hun sporen reeds hebben verdiend op het terrein van innovatie en duurzaamheid. Anna ontving voornoemde benoeming in de categorie Design, Technologie en Innovatie.
Hoewel Anna het enige directielid is, wordt zij met raad en daad bijgestaan door de vijf eerdergenoemde innovatiedeskundigen, ook wel de innovatieprogrammeurs genoemd, en twee producenten, die allerlei praktische regelzaken uitvoeren. Anna is de voorzitter van het programmateam en is tevens de verbindende schakel tussen de eerdergenoemde partners, het programmateam, de producenten en de festivals.
Wensen voor de toekomst
Ondanks het feit dat Innofest eigenlijk nog maar betrekkelijk kort bestaat, heeft deze stichting reeds veel bereikt. Voor Anna is dit geen reden om nu op haar lauweren te gaan rusten, want ze blijft ambitieus als het gaat om duurzame innovaties. Ze zegt daarover:
Tot slot
Aan het eind van ons gesprek vertelde Anna dat Innofest zelfs trots is als uit een test naar voren komt dat een bepaald prototype blijkt te falen. Dat is immers eveneens een belangrijk resultaat, ook al had de desbetreffende ondernemer daar in eerste instantie natuurlijk niet op gehoopt. En als uit een test naar voren komt dat de resultaten sowieso positief zijn, dan is men daar uiteraard ook heel blij mee. Goed beschouwd is Innofest daar zélf eigenlijk een goed voorbeeld van.
Het moge duidelijk zijn dat bepaalde projecten van Innofest ook van belang kunnen zijn voor de openluchttheaters (ook een soort mini-maatschappijen, nietwaar?). Wilt u de ontwikkelingen op dit terrein derhalve blijven volgen, dan kunt u zich, via de eerdergenoemde website, inschrijven voor de nieuwsbrief van Stichting Innofest.
Tot slot wenst OPENLUCHTTHEATERS.NL Anna vanzelfsprekend een succesvolle toekomst toe met haar mooie en nuttige werk.