Steeds meer openluchttheaters stellen zichzelf de vraag of en hoe zij hun theater duurzamer kunnen exploiteren.
Openluchttheaters oefenen direct of indirect invloed uit op de duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de elektriciteitsvoorziening , de energie voor verwarming van gebouwen, het gebruik van papier voor tickets en promoties, het vervoer van bezoekers van en naar theaters, het gebruik van bekers en verpakkingen voor drinken en eten. Wat het laatste betreft: het Europees Parlement heeft in oktober 2018 ingestemd met een wetsvoorstel voor single-use-plastics. Dit houdt in dat eenmalig bruikbare plastic producten, zoals plastic bestek, bekers, rietjes, borden en dergelijke vanaf 2021 verboden worden op de Europese markt.
Een aantal theaters, zoals Bloemendaal, Eibergen en Heeswijk-Dinther, hebben inmiddels projecten op gang gezet om het afval, veroorzaakt door plastic te reduceren. Met name plastic bekers, gebruikt voor bier en fris, kunnen veel afval veroorzaken. Dat afval wordt niet gescheiden waardoor alles bij het restafval terecht komt.
Alternatieven.
De volgende alternatieven zijn mogelijk voor het gebruik van plastic bekers
1) Composteerbaar bioplastic . PLA dat bestaat uit maiszetmeel, dat gecomposteerd kan worden in een industriële installatie, is duurzamer als het na gebruik ook apart wordt ingezameld en niet terecht komt bij de rest van het afval en ook niet zomaar bij het groenafval wordt gegooid. Wil je duurzaam zijn, moet je bioplastic glazen apart opvangen en aanbieden ter verwerking.
2) Postconsumer PET is duurzamer omdat er geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt, maar afkomstig is uit gerecycled plastic. Ook hiervoor geldt dat ze apart moeten worden verzameld om weer opnieuw te worden verwerkt.
3) Herbruikbare festivalbekers zijn duurzaam omdat ze niet weggegooid worden. Ze zijn wel van kunststof maar zo goed als onbreekbaar. Ze zijn per stuk aanmerkelijk duurder dan wegwerpglazen, maar gaan natuurlijk wel veel langer mee omdat ze vaatwasser-bestendig zijn.
Oplossing 1 en 2 blijven afval geven en zijn bovendien best bewerkelijk qua uitvoering. Vandaar dat, voor zover ons bekend, openluchttheaters kiezen voor oplossing 3.
Op festivals en evenementen, waar wegwerpglazen vaak al taboe zijn, wordt met herbruikbare bekers gewerkt. Meestal wordt met een waarborgsysteem gewerkt, waarbij bezoekers een muntje statiegeld voor de herbruikbare beker betalen. Aan het einde van het evenement krijgen ze het muntje terug als ze een leeg glas inleveren, of ze bewaren het voor een volgend bezoek.
Andere werkwijze.
De gebruikte glazen worden gedurende het evenement bij de bar gespoeld. Na afloop van het evenement worden de ingeleverde glazen ingeleverd en in een aparte horeca-vaatwasser gedaan.
Voor een openluchttheater betekent dit een geldelijke investering in een grote voorraad herbruikbare glazen, in een vaatwasser en rolcontainers voor de opslag. Omdat deze glazen geld vertegenwoordigen, zal de voorraad glazen afgesloten moeten worden bewaard.
Leveranciers zijn o.a www.festicup.be, www.dutchcups.nl en www.biofutura.nl. Soms kunnen herbruikbare bekers goedkoper via de brouwer betrokken worden omdat de brouwer een deal heeft met een leverancier van hardcup glazen.
Communicatie.
Het is belangrijk om op de website, bij de bar/kassa goed uit te leggen waarom er voor statiegeld bekers is gekozen, en hoe het werkt. Zorg voor voldoende punten waar men na afloop glazen kan inleveren. Mensen die regelmatig naar festivals gaan snappen het statiegeldsysteem. Echter theaterpubliek vindt soms nog moeilijk en heeft meer uitleg nodig.
Met dank aan: De Kersouwe, OLT Eibergen en Caprera.