Terug naar nieuwsoverzicht

Bostheater Ommen

De jaardag voor de leden van OPENLUCHTTHEATERs.nl vond op 2 November plaats in het mooie Ommerland, dat direct grenst aan het Bostheater Ommen.

Wim Bremmer, voorzitter van het Bostheater heet alle aanwezigen welkom. We zitten in de Brasserie en gaan later in de middag het openluchttheater bekijken met een van de vrijwilligers als gids. Het theater ligt aan de Besthemerberg. Over het ontstaan van het theater vertelt Ria Kroon later in het programma meer.
Het theater heeft een dikke 29.000 bezoekers gehad in 2024. Er kunnen 2500 mensen een voorstelling bijwonen. In totaal worden er tussen de 17 tot 20 voorstellingen per jaar geprogrammeerd.
De grond waar het theater op staat is van Staatsbosbeheer. Behalve de tribunes mag het theater geen permanente bouwwerken op het terrein zetten, waardoor bij de aanvang en aan het einde van elk seizoen veel werk verricht moet worden om het terrein geschikt te maken om voorstellingen te brengen en publiek te ontvangen. De vrijwilligers en vooral de ”gouden handjes” beginnen al in maart met het terrein klaar maken voor het seizoen. In mei komt de schoonmaakploeg en in juni beginnen de eerste optredens.
Wim vertelt dat de “gouden handjes” enorm veel werk verzetten en hebben verzet. Zo moest er een waterleiding naar het theater worden aangelegd. Het riool voor de toiletten is aangelegd. Hetzelfde geldt voor de stroom. Er zijn tijdens het seizoen van het theater omheiningen geplaatst, want het theater ligt op een wandelroute van het gehele park.
Er zijn 140 vrijwilligers aangesloten bij het Bostheater. Alle vrijwilligers krijgen een prachtig handboek aangeboden met de huisregels van het Bostheater. Nieuwe vrijwilligers krijgen een buddy. Zo weet iedereen wat er van hen verwacht wordt. Dit handboek is te downloaden vanaf de website https://www.bostheaterommen.nl/huisregels/

Met een korte toelichting op hun organigram verduidelijkt hoe alles is geregeld. Een klein filmpje over het theater maakt deze presentatie compleet.

Welkom door de burgemeester van Ommen, de heer Hans Vroomen.
Ook de burgemeester verwelkomt de leden. Hij is trots op het Bostheater en de Ommerland. Het zet Ommen op de kaart .

Ook juicht hij het initiatief om de jaardag op steeds een andere locatie te houden toe.Het zorgt voor verbinding en kennisdelen van alle activiteiten die horen bij het Openluchttheater.Het theater heeft een lange geschiedenis. Baron van Pallandt, de 23 jarige Philp van Pallandt erfde het landgoed van zijn oom. Zo’n 1700 hectare. In 1924 gaf Van Pallandt zijn kasteel en grote delen van zijn grondgebied inclusief de Besthemerberg aan de Orde van De Ster van het Oosten. De Indiase wijsgeer Krishanamurti sprak hier zijn volgelingen toe. Het werd een klein dorp voor al zijn volgelingen.
Helaas in de oorlog werd “dit dorp” ingezet als strafkamp Erica van de Duitsers voor de gevangen van de WOII. En na de WOII werd het kamp ingezet voor de gevangenen van Nederland. Een vreselijke tijd.
Daarna werd het bezit van Natuurmonumenten. Nog steeds vindt hier ieder jaar op 4 mei de herdenking plaats van de oorlog .
Hij wenst allen een hele mooie dag toe.

Geschiedenis en achtergronden van Bostheater Ommen door Ria Kroon
Ria neemt ons mee naar de geschiedenis van het theater. De burgemeester en Wim Bremmer hebben al enkele dingen ‘verklapt’. Maar het is een zeer boeiend verhaal. Hier een verkorte versie van het verhaal.

Arend ten Oever, oud burgemeester, vatte in 2007 het plan op om het vergeten openluchttheater op de Besthemerberg weer nieuw leven in te blezen. Hij vroeg aan Ria om mee te helpen.
Kort na WOII, organiseerde de Vrijzinnige Christelijke Jeugdcentrale op de Besthemerberg bijeenkomsten om de jeugd een hart onder de riem te steken. Hun Pinksterkampen zouden duizenden jongeren naar Ommen brengen. Het was die jeugd die het openluchttheater bouwde en er toeschouwers trokken met hun bijbelverhalen die omgezet waren naar theaterstukken,
Nadat zij vertrokken waren kwam het beheer van het vakantiepark in handen van grote bedrijven zoals de Spoorwegen, Stork en Akzo, die hun werknemers hier vakantie aanboden.
In 2007 werd het best bewaarde geheim van Ommen weer onder de aandacht gebracht. Arend startte met een klein groepje enthousiastelingen de Stichting Bostheater. Het theater was leeg, vervallen, geen trapleuningen, verlichting. Eigenlijk was er niets. Ze begonnen met opknappen. Voor de uitvoeringen gebruikte men stroom van de brandtoren een eind verderop.
Na 5 jaar onderhandelen met Staatsbosbeheer (eigenaar van de grond), gemeente Ommen en de campingeigenaar was er in 2012 een overeenstemming en voldoende financiële middelen voor een grondige renovatie. Helaas overleed Arend 6 dagen na deze overeenkomst. Bovendien ging Kunst en Cultuur Overijssel failliet. En Ria stond er bijna alleen voor om de draad hierna op te pakken. Met dank aan wethouder Ko Scheele lukte het toch.
In 2013 sloten Koen Boschman en Ewald Klein Herenbrink zich aan bij de renovatie van het OLT. Zij ontvouwden grootse plannen. Er kwam een herkenbare huisstijl en er werd gezocht naar middelen en mogelijkheden voor het Bostheater.
In het begin waren de voorstellingen gratis. Wel werd een collecte gehouden. Nog steeds zijn een aantal voorstellingen gratis. Dit in verband met de gedachtenis aan Philip van Pallandt.
Zonder de vrijwilligers had het theater zoals het vandaag de dag er uit ziet niet bestaan. De dank is groot aan alle vrijwilligers door de jaren heen.
Ria zelf heeft in 2021 afscheid genomen van het bestuur, maar blijft betrokken als vrijwilliger.
Het is het mooiste plekje van Ommen, waarop ze ontzettend zuinig zijn.

Onder leiding van een gids en aangevuld door een aantal vrijwilligers krijgen de aanwezigen in de middag de kans om het Bostheater te bezichtigen, zoals hieronder aan de hand van wat sfeerfoto’s te zien is.